Sunday 25 November 2007

01:26:54



Είναι δύσκολο να κάνεις κριτική στo 01:26:54. Όπως λέει και η ίδια η ταινία, πως μπορείς να ξεχωρίσεις την τέχνη από την πολιτική;

Ο αρχικός προϋπολογισμός του 01:26:54 ήταν 6500 ευρώ, και τα γυρίσματα έγιναν μέσα σε μια εβδομάδα, για να μειωθεί φαντάζομαι το κόστος ενοικίασης του εξοπλισμού. Παρόλα αυτά, ο πρώτος στόχος των παραγωγών, δηλαδή η “δημιουργία ενός κατά το δυνατόν αισθητικά άρτιου έργου, που εκτός των άλλων θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι δυνατή μια τέτοια παραγωγή έξω από τα εργαστήρια του Θεάματος”, επιτεύχθηκε απόλυτα, ότι κι αν εννοούν με αυτά τα εργαστήρια του Θεάματος.

Η έλλειψη χρημάτων και η στενότητα χρόνου αντισταθμίστηκαν με το παραπάνω από την εθελοντική δουλιά, το μεράκι και τις τεχνικές γνώσεις των συντελεστών. Οι τεχνικές γνώσεις, ή καλύτερα ο τρόπος που χρησιμποποιήθηκαν για να καλύψουν προβλήματα με τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τις ηθοποιίες και τα σκηνικά, ήταν πιστεύω η μεγαλύτερη αδυναμία της ταινίας. Ειδικά οι γρήγορες αλλαγές γωνίας και άλλα κόλπα με την κάμερα που συναντάς σε ένα βιντεοκλίπ. Η αλήθεια είναι οτι χωρίς αυτά το αποτέλεσμα θα ήταν πιο φτωχό και άτεχνο. Από την άλλη, σε ένα εγχείρημα σαν κι αυτό περιμένεις μεγαλύτερη αμεσότητα και απλότητα στην προσέγγιση των προβλημάτων. Όσο μπορούσαν θα έπρεπε να δουλέψουν πάνω στα προβλήματα με τη σκηνοθεσία, το σενάριο και τους ηθοποιούς, παρά να βασίζονται στη τεχνική για να τα καλύψουν.

Μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Υφανέτ, και σίγουρα πολλοί από τους συντελεστές θα έχουν σχέση με την κατάληψη που έχει γίνει μια από τις κύριες εστίες δημιουργικότητας στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι πολύ κρίμα να κλείσει η κατάληψη και να γίνει ο χώρος μουσείο.

Την ταινία την κατέβασα σε torrent από την ιστοσελίδα black-tracker

http://www.black-tracker.gr/details.php?id=170
http://www.black-tracker.gr/faq.php

Μέχρι τώρα δεν είχα BitTorrent client στον υπολογιστή μου και για να την κατεβάσω έβαλα τον μTorrent, έναν από τους δυο BitTorrent clients που προτείνει ο black-tracker. Είναι ένα πολύ μικρό πρόγραμμα και δεν πήρε ούτε δυο λεπτά για να το κατεβάσω και να το εγκαταστήσω. Αλλά μετά για να καταβάσω την ταινία πήρε σχεδόν μια μέρα γιατί το αρχείο ήταν 2.3G, αρκετά μεγάλο για μια ταινία 25 λεπτών. Αλλά είναι ποιότητα DVD και έχει και διάφορα extra όπως σκηνές από τα γυρίσματα. Επειδή δεν πρόσεξα την διάρκεια της ταινίας στο black-tracker, πριν την δω νόμιζα οτι ήταν μεγάλου μήκους.

Η ιστοσελίδα της ταινίας

http://disobey.net/01.26.54/
http://www.disobey.net/01.26.54/index2.html

Το trailer στο Youtube



No comments: