Thursday 6 September 2007

Ρούχα δεύτερο χέρι



Το Σάβαττο αγόρασα από το Age Concern ένα μάλλινο πουλόβερ με 3,50 λίρες, από δεύτερο χέρι αλλά σε πολύ καλή κατάσταση. Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το Age Concern, το Heart Foundation, η Oxfam έχουν στα μαγαζιά τους μεταχειρισμένα ρούχα. Τα πουλάνε πολύ φτηνά γιατί δεν τα αγοράζουν αλλά τους τα χαρίζουν για ενίσχυση. Τον χειμώνα αγόρασα ένα μπουφάν Trespass με 10 λίρες.

Εκτός από τις τιμές, ένας άλλος λόγος που μου αρέσει να ψωνίζω από τέτοια μαγαζιά είναι οτι σου δίνουν περισσότερες επιλογές από τα μεγάλα εμπορικά. Ένα πολυκατάστημα μπορεί να έχει πιο πολύ χώρο, αλλά πουλάει μόνο δυο τρεις γραμμές ρούχων κάθε σεζόν, ενώ στα μεταχειρισμένα το κάθε ρούχο είναι διαφορετικό. Μετά βοηθάς ένα καλό σκοπό, ίσως και περισσότερο από αυτόν που χάρισε το ρούχο στο κατάστημα. Το κυριότερο όμως για μένα είναι οτι έτσι περιορίζεις την κατανάλωση, ακόμα περισσότερο και από όταν κάνεις ανακύκλωση.

Θυμάμαι πως όταν πρωτοάρχισα να φοράω συνειδητά ρούχα από δεύτερο χέρι ένιωθα ένα ευχάριστο συναίσθημα, όπως όταν κάνεις μια καλή πράξη. Αλλά αυτό σιγά σιγά πέρασε και τώρα ούτε που θυμάμαι αν κάτι το αγόρασα καινούριο ή μεταχειρισμένο. Αν και έτσι κι αλλιώς τον τελευταίο καιρό μόνο εσώρουχα αγοράζω καινούρια, κι αυτό όχι επειδή έχω κάποια προκατάληψη, αλλά γιατί δεν πουλάνε μεταχειρισμένα.

No comments: