Tuesday 24 July 2007

Ιστορίες με φαντάρους



Σάφακ καρτ

Στα σύνορα οι ανταλλαγές μικροπραγμάτων, κέρματα και μπιχλιμπίδια, μεταξύ ελλήνων και τούρκων φαντάρων είναι ένα εμπόριο με τη δική του κλίμακα αξιών. Για του έλληνες το πιο περιζήτητο αντικείμενο ήταν η σάφακ καρτ. Είναι μια καρτέλα που από την μια πλευρά έχει μια φωτογραφία, από τον Κεμάλ Ατατούρκ μέχρι ποπ τραγουδίστριες, και από την άλλη 550 κουτάκια για να σβήνεις ένα για κάθε μέρα της θητείας. Η σάφακ καρτ ήταν ένα είδος τροπαίου που θα το έδειχνες στην παρέα σου στην καφετέρια όταν γύριζες πίσω. Για τους τούρκους στρατιώτες το πιο περιζήτητο αντικείμενο ήταν οι τσόντες.

Ποτέ δεν μπόρεσα να πάρω σάφακ καρτ από τούρκο στρατιώτη γιατί έμεινα λίγο καιρό στα προχωρημένα φυλάκια και συνήθως πήγαινα στα παρατηρητήρια και σπάνια περιπολία. Έτσι κι αλλιώς εκείνη την εποχή πλησίαζα τα τριάντα και το να αγοράζω τσόντες από το περίπτερο του χωριού και να πηγαίνω στα σύνορα να τις αλλάζω με σάφακ καρτ θα ήταν πιστεύω γελοίο. Ένας συνάδελφος που είχε πολλές σάφακ καρτ είπε να μου δώσει μια δυο αλλά του είπα όχι γιατί θα ήταν απάτη.



Χρηματιστήριο

Μια μέρα πίσω στο τάγμα εκεί που περνούσα έξω από το ΚΨΜ βγαίνει έξω ο καψιμιτζής και μου λέει θέλω να συζητήσουμε. Το καλοκαίρι μου λέει που δούλεψα στα νησιά μάζεψα εκατό χιλιάρικα και σκέφτομαι να τα επενδύσω στο χρηματιστήριο. Εσύ που είσαι μορφωμένο παιδί τι με συμβουλεύεις να αγοράσω? Του είπα να πάρει Πειραιώς που είχε το χαμηλότερο P/E ανάμεσα στις τράπεζες, και πραγματικά άκουσε τη συμβουλή μου.

Μετά σκεφτόμουν γιατί το έκανα αυτό. Εγώ δεν είχα μετοχές, αλλά και να είχα τότε θα τις πουλούσα γιατί η φούσκα του χρηματιστηρίου είχε αρχίσει να σπάει και ο γενικός δείκτης κρατιόταν πάνω από τις 5000 με τις ενέσεις. Μια εκδοχή είναι οτι αν του έλεγα να κρατήσει τα λεφτά στην τράπεζα θα ήταν σαν να τον προσβάλω, σαν να του λέω που πας ρε κακομοίρη με 100 χιλιάρικα, αυτά τα πράγματα είναι για γερά πορτοφόλια. Εκείνη την εποχή αυτούς που είχαν μετοχές ακόμα τους αποκαλούσαν επενδυτές και παίκτες, όχι θύματα και εγκλωβισμένους. Μια άλλη εκδοχή είναι οτι εκείνο το "εσύ που είσαι μορφωμένο παιδί" που είπε με παρέσυρε. Τελικά, αν κράτησε τις μετοχές μέχρι σήμερα έκανε καλή επένδυση.



Επιθεώρηση

Ο ελληνικός στρατός είναι τόσα χρόνια πίσω που ακόμα δεν λένε "Ποιος είναι;" αλλά "Τις ει;". Όταν ετοιμαζόμασταν στην Αγία Παρασκευή για ταξιαρχική επιθεώρηση τους λέω μια φορά για πλάκα οτι ο λοχαγός είπε να φτιάξουμε 10 καρτελάκια που να γράφουν Πόρτα και 20 που να γράφουν Παράθυρο και να βάλουμε από ένα σε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Παρά το μέγεθος της βλακείας, ή ίσως εξαιτίας του, με πίστεψαν. Ένας αγανάκτησε κιόλας και άρχισε να λέει, καλά και ο άλλος δεν βλέπει οτι αυτό είναι πόρτα και αυτό παράθυρο, πρέπει να έχουν ταμπέλα; Είναι διαταγή από το ΓΕΣ τους εξήγησα γιατί τις προάλλες σε ένα συναγερμό στην Καλαμάτα ένας ηλίθιος βγήκε από το παράθυρο. Αλλά κάπου εκεί άρχισα να γελάω και με κατάλαβαν.

No comments: