Thursday 21 June 2007

Από την άκρη της πόλης

Πρόσφατα είδα στο Ιντερνέτ δυο ταινίες του Κωσταντίνου Γιάνναρη. Η πρώτη ήταν το "Από την άκρη της πόλης", μια άρτια ταινία που δικαιολογημένα απέσπασε τόσα θετικά σχόλια και βραβεία. Η άλλη ήταν ο "Δεκαπενταύγουστος" που αν και πάλι καλή σχετικά, άφηνε την αίσθηση οτι το όραμα του σκηνοθέτη δεν ολοκληρώθηκε.

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι πιο δύσκολο εγχείρημα, π.χ. με περισσότερο συμβολισμό και χρήση παράλληλης αφήγησης. Επίσης λείπουν οι τεχνικές ντοκιμαντέρ που είχε το από την άκρη της πόλης οι όποίες, αν και δεν τις είδα σαν σκηνοθετικά τρικ, απλοποιούν τα πράγματα. Ύστερα από την επιτυχία του από την άκρη της πόλης ο Γιάνναρης καλά έκανε και προσπάθησε κάτι πιο δύσκολο κι ας μην ήταν τόσο καλό το αποτέλεσμα. Στο κάτω κάτω ο Joyce αφού έγραψε το Ulysses είχε την φιλοδοξία και την ενέργεια να προσπαθήσει να γράψει το Finnegans Wake.

Κάποιοι γράφουν ωραία μπλογκ που αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η πιο εύκολη μορφή γραφής. Φαντάζομαι οτι κάποιοι από αυτούς θα έχουν την ενέργεια και την φιλοδοξία να προσπαθήσουν κάτι πιο δύσκολο και κάποιοι από αυτούς θα καταφέρουν κάτι καλό.

2 comments:

vatraxokoritso said...

καλο ξεκινημα!!!

Γιαννης C said...

Ευχαριστώ.

Όσο το επιτρέπει ο χρόνος θα προσπαθήσω να γράφω τακτικά.